در این مقاله از سایت الو هارد به بررسی تخصصی و تفاوت فایل سیستم های FAT32 و NTFS می پردازیم. و انواع تفاوت های فایل سیستم های مختلف NTFS5 و NTFS و exFAT و FAT32 و FAT16 و FAT12 . پس با ما در الو هارد همراه باشید.

ابتدا به معرفی این دو سیستم فایل می پردازیم.

rufs و حذف برخی مواردی که عدم نیاز به تفاوت ها در جدول است

فایل سیستم FAT32

FAT مخفف عبارت File Allocation Table به معنی “جدول تخصیص فایل” است و FAT32 با پسوند ۳۲ به این معنی است که اطلاعات در تکه های ۳۲ بیتی ذخیره می شوند.

این نوع فرمت همزمان با عرضه ویندوز 95 مایکروسافت، جایگزین فرمت FAT16 شد که دارای محدودیت‌های خاص خودش بود. فایل‌های سیستمی FAT32 به دلیل قدیمی بودنشان، دارای مزایا و معایب مختلفی هستند.

فرمت‌های FAT32 اغلب توسط کامپیوترهای مدرن پشتیبانی خوبی صورت نمیگیرد.

بیشترین کاربرد FAT32 : را می توان در اتصال فلش و هارد دیسک به تلویزیون ، دستگاه دیجیتال ، کنسول بازی و ضبط خودرو دانست.

ظرفیت قابل پشتیبانی : یک درایو دارای سیستم فایل FAT32  می‌تواند برای حافظه های کمتر از 8 ترابایت استفاده شود.

حجم انتقال فایل : در سیستم فایل FAT حداکثر قادر به انتقال یک فایل کمتر از 4 گیگابایتی می باشید که از این حیث نیز محدودیت‌های آن کاملاً آشکار است.

درحالی که این فایل سیستم گزینه بسیار خوبی برای یک درایو یو اس بی فلش می باشد اما در ساختار و فرآیند بازگشت اطلاعات توصیه نمی شود.

سازگاری: سازگار با تمامی ورژن‌های ویندوز، مک، لینکوس، کنسول‌های بازی و همچنین بسیاری از قطعاتی که دارای پرت یو اس بی می‌باشند.

محدودیت‌ها: انتقال فایل تا حداکثر 4 گیگابات و همچنین حداکثر کمتر از 8 ترابایت فضای کلی

بهترین استفاده: استفاده در دیسک‌های قابل حمل همانند فلش ، هارد دیسک

NTFS و FAT32

فایل سیستم NTFS

NTFS نیز مخفف “New Technology File System” به معنی “سیستم فایل با فناوری جدید” است و بر گرفته از سیستم فایل FAT است که در حال حاضر به عنوان سیستم فایل اصلی در ویندوز استفاده می شود.

این فرمت یک فرمت مدرن برای فایل‌های سیستم است. هنگامی که ویندوز را نصب می‌کنید، به صورت پیشفرض تمامی درایو‌های آن با فرمت NTFS خواهند بود. این فرمت برای نخستین بار با ویندوز XP بود که به سطح ویندوز پا گذاشت.

فرمت NFTS می تواند تعداد کلاسترهای بیشتری را نسبت به FAT32 پشتیبانی کند . در نتیجه ، کلاسترهای NTFS عموما کوچک و برای حفظ فضای دیسک سخت ، کارآمد هستند . یکی دیگر از مزایای NTFS پشتیبانی آن برای مجوزهای فایل و دایرکتوری است . این خصوصیت امنیتی ، اطمینان می دهد که فقط کاربران خاصی به فایلها و دایرکتوری ها ی ویژه دسترسی دارند .

این فرمت می‌تواند حداکثر حجم 1000 ترابایت داشته باشد و فایل‌هایی با حداکثر 16 ترابایت را قادر است تا انتقال دهد. وضعیت امنیت در این نوع فایل نیز بسیار پیشرفته تر از فرمت FAT32 بوده و هم از نظر شبکه و هم از نظر محلی، از فایل‌ها محافظت می‌نماید.

سازگاری: سازگار با تمامی ورژن‌های ویندوز اما در مک به صورت پیشفرض در حالت read-only قرار دارد و در بسیاری از سیستم‌های لینوکسی نیز ممکن است به طور پیشفرض در حالت read-only باشد. کنسول بازی Xbox One به خوبی نمی‌تواند از این فرمت پشتیبانی کند.

محدودیت‌ها: انتقال فایل تا حداکثر 16 ترابایت و همچنین حداکثر کمتر از 1000 ترابایت فضای کلی (تقریباً می‌توان گفت بی نهایت است)

بهترین استفاده: استفاده در درایو‌های سیستمی و سایر درایو‌های داخلی که به وسیله ویندوز قابل شناسایی و پشتیبانی کامل خواهند بود.

تفاوت انواع فایل سیستم ها NTFS و FAT32 و exFAT:

فایل سیستم

NTFS5

NTFS

exFAT

FAT32

FAT16

FAT12

سیستم عامل Windows 2000
Windows XP
Windows 2003 Server
Windows 2008
Windows Vista
Windows 7
Windows NT
Windows 2000
Windows XP
Windows 2003 Server
Windows 2008Windows Vista
Windows 7
Windows CE 6.0
Windows Vista SP1
Windows 7
WinXP+KB955704
DOS v7 and higher
Windows 98
Windows ME
Windows 2000
Windows XP
Windows 2003 Server
Windows Vista
Windows 7
DOS All versions of Microsoft Windows DOS All versions of Microsoft Windows
محدودیت ها
حجم حداکثر حجم
2 ^ 64 clusters – 1 cluster 2 ^ 32 clusters – 1 cluster 128PB 32GB for all OS. 2TB for some OS 2GB for all OS. 4GB for some OS 16MB
حداکثر اندازه پرونده
2 ^ 64 bytes
(16 ExaBytes) minus 1KB
2 ^ 44 bytes
(16 TeraBytes) minus 64KB
16EB 4GB minus 2 Bytes 2GB 16MB
ویژگی های سیستم فایل
محل سکونت boot
بخش اول و آخر
بخش اول و آخر
بخش 0 تا 11 
12 تا 23 کپی
بخش اول و کپی در بخش شماره 6
بخش اول
بخش اول
ویژگی های پرونده
استاندارد و سفارشی
استاندارد و سفارشی
استاندارد استاندارد استاندارد استاندارد
تبادل های جریان ها
بله بله خیر خیر خیر خیر
فشرده سازی
بله بله خیر خیر خیر خیر
رمزگذاری بله خیر خیر خیر خیر خیر
مجوزهای شی
بله بله بله خیر خیر خیر
سهم دیسک بله خیر خیر خیر خیر خیر
فایلهای پراکنده
بله خیر خیر خیر خیر خیر
اصلاح نکته ها بله خیر خیر خیر خیر خیر
حجم پایه مرحله ها بله خیر خیر خیر خیر خیر
عملکرد کلی
امنیت داخلی
بله بله بله حداقل ALC فقط خیر خیر خیر
قابلیت بازیابی
بله بله بله اگر TFAT فعال باشد خیر خیر خیر
کارایی
کم در حجم های کوچک زیاد در بزرگ
کم در حجم های کوچک زیاد در بزرگ
زیاد
زیاد در حجم های کوچک

کم در حجم های بزرگ

زیاد در حجم های کوچک

کم در حجم های بزرگ

زیاد
صرفه جویی فضای دیسک حداکثر حداکثر حداکثر میانگین
حداقل، در حجم زیاد
حداکثر
خطا پذیری حداکثر حداکثر بله اگر TFAT فعال باشد حداقل میانگین میانگین

برای حافظه‌های داخلی که از سیستم‌عامل ویندوز بهره می‌برند، استفاده از NTFS پیشنهاد می‌شود هرچند گزینه‌ای دیگر برای انتخاب ندارید.

اما در حافظه‌های خارجی می‌توانید از هر دو استاندارد FAT32 و exFAT استفاده کنید.

البته باید مطمئن شوید دستگاه‌تان زیاد قدیمی نباشد، زیرا ممکن است از exFAT پشتیبانی نکند.

بیشتر بدانید: آموزش تبدیل NTFS به FAT32 و بالعکس

سیستم فایل ReFS و کنار گذاشتن محدودیت‌های NTFS

سیستم فایل NTFS بسیار عالی است اما محدودیت‌هایی کهنه دارد. ReFS از نظر حجم فایل‌ها و نام فایل‌ها به مراتب بهتر است. در حقیقت NTFS اگر مسیر و نام فایل مجموعاً بیش از ۲۵۵ کاراکتر باشد، دسترسی به آن را غیرممکن می‌کند اما در ReFS نام و مسیر فایل می‌تواند ۳۲۷۶۸ کاراکتر باشد! توجه کنید که ویندوز ۱۰ محدودیت نام‌گذاری فایل‌ها را از بین می‌برد اما به شرطی که فایل در درایوهایی با فرمت ReFS قرار گرفته باشد.

اندازه‌ ی یک فایل در فایل سیستم NTFS به ۱۶ اگزابایت محدود می‌شود اما در ReFS محدودیت به ۲۶۲۱۴۴ اگزابایت تغییر کرده که در هر دو صورت برای کاربران معمولی و حرفه‌ای محدودیت محسوب نمی‌شود.

در NTFS برای حفظ سازگاری از نام و مسیرهایی به سبک DOS 8.3 پشتیبانی می‌شود و می‌توان آدرسی مثل  C:\PROGRA~1 را مرور اما این آدرس در ReFS پشتیبانی نمی‌شود.

مزایای عملکردی ReFS نسبت به NTFS

مسأله‌ی عملکرد درایوها موضوعی متفاوت از قابلیت‌ها و امنیت داده است. ReFS بهترین انتخاب نیست اما در مواردی خاص عملکرد بهتری دارد.

به عنوان مثال می‌توانید دو درایو داشته باشید و یکی را برای عملکرد سریع و دیگری را برای استفاده‌ی بهینه از حافظه تنظیم کنید. فایل‌های کوچک روی درایو سریع و فایل‌های بزرگ و دائمی روی درایو دیگر ذخیره می‌شود و ReFS این تصمیم‌گیری را به صورت هوشمندانه انجام می‌دهد.

ReFS در ویندوز سرور ۲۰۱۶ برای بهبود عملکرد برخی ابزارهای ماشین مجازی مثل ماشین مجازی Hyper-V مایکروسافت، بهینه شده است. به عنوان مثال از block cloning یا کپی کردن بلوک‌ها برای کپی کردن ماشین مجازی پشتیبانی می‌کند و تنها با تهیه کردن یک کپی از متادیتای فایل و آدرس‌دهی آن به دیتای موجود، عمل کپی ماشین مجازی انجام می‌دهد. در حقیقت با ReFS می‌توان چند فایل ظاهراً متفاوت داشت که همگی به یک دیتا آدرس‌دهی شده‌اند و عملاً یکی هستند. با تغییر دادن فایلی که کپی شده، تغییرات به صورت جدا در بخشی دیگر از درایو قرار می‌گیرد و این یعنی نیاز به کپی کردن تمام دیتا نیست! فقط تغییرات در فایل جدید ذخیره می‌شود و به این ترتیب سرعت کار و میزان استفاده از دیسک کمتر می‌شود.

و همچنان NTFS سریع‌تر و بهینه‌تر از ReFS است

تمام ویژگی‌های امنیتی داده و عملکردی به نفع ReFS نیست و هنوز زمان کنار گذاشتن NTFS فرا نرسیده است. اولین مشکل این است که ویندوز را نمی‌توان از درایوی با فرمت ReFS بوت کرد.

ReFS مثل NTFS قابلیت فشرده‌ سازی سیستم فایل و رمزگذاری را ندارد و همین‌طور لینک‌های سخت، مشخصه‌های پیشرفته‌ی فایل، کاهش استفاده از دیسک از طریق حذف بلوک‌های تکراری و محدودیت‌های استفاده از دیسک نیز در آن وجود ندارد. ReFS از رمزگذاری در سطح فایل سیستم پشتیبانی نمی‌کند اما رمزگذاری کامل دیسک با BitLocker پشتیبانی می‌شود.

در ویندوز ۱۰ نمی‌توان درایوی را به صورت ReFS فرمت کرد و تنها از طریق Storage Spaces است که می‌توان از ReFS بهره‌مند شد اما در ویندوز سرور ۲۰۱۶ این قابلیت فراهم شده است

جمع بندی تفاوت NTFS و FAT32:

FAT32 داراي اين امكانات مي باشد از طريق اين فرمت ميتوانيد هم ویندوزهاي 98 و ME و هم ويندوز xp و 2000 را روي سيستم نصب كنيد كه در مورد فرمت NTFS اين مورد فقط به ويندوزهاي 2000 و xp ختم ميشود.

ميتوانيد آن را به NTFS تبديل كنيد در حالي كه سيستم NTFS قابل برگشت به FAT32 نيست. (البته منظور يك درايو است كه پر باشد و بدون از دست دادن اطلاعات اين كار را انجام دهيد)

فرمت NTFS برای درایوهای اینترنال و داخلی بسیار مناسب است، درحالیکه فرمت exFAT برای فلش مموری‌ها بسیار قابل قبول بوده. با این حال شما بعضی اوقات نیاز دارید که درایوهای خارجی یا اکسترنال را به فرمت FAT32 ببرید اگر نوع exFAT، دستگاهی شما نیاز به آن دارید را پشتیبانی نکند.

منبع